פרויקט רצח בעיניים – האמת על הפשיעה והאלימות בחברה הערבית
אודות הפרויקט

הפשיעה האכזרית, ובעיקר המאורגנת, וחסרת המעצורים הפכה להיות מציאות יומיומית בחברה הערבית בישראל מזה כעשור: פשיעה שממנה נפגעים גם ילדים, נשים, משפחות, עובדי ציבור וחינוך, ראשי רשויות, בעלי עסקים, עיתונאים ועוברי אורח תמימים. אנשים חיים בפחד, חוששים לצאת לרחוב, לא מרגישים בטוחים אפילו בביתם. בשנת 2021 כל שלושה ימים בממוצע נרצח אדם, סה"כ 126 נרצחים בשנה אחת!

במשך העשור, המציאות הבלתי נתפסת שבה נרצחים מאות אזרחים ערבים, לא זכתה לתשומת לב בשיח הציבורי והאזרחי הכלל ישראלי. להיפך, היא עברה מסגור מוטעה ומכתים, שאינו תורם בשום צורה לפתרון הבעיה, בזמן שהנרטיב של החברה הערבית נפקד מהשיח. אמנם בשנה האחרונה החל עיסוק מוגבר בתקשורת הדוברת עברית בסוגייה, אך נדמה שמבחינת רוב הציבור בישראל רב הנסתר הגלוי.

מטרת הפרויקט היא לחשוף את הרקע להתפשטות הפשיעה בחברה הערבית, את הסיבות שהובילו למצב שאנו חווים כיום, את התחושות של אזרחיות ואזרחים ערבים, ולהצביע על הצעדים הנחוצים למיגור התופעה. זאת, על מנת לאפשר לציבורים רחבים ככל שניתן בחברה הישראלית להבין את הרקע, התהליכים והאימה שבה חי רוב הציבור הערבי בישראל, למוסס דעות קדומות כגון היותה של החברה הערבית חברה אלימה מיסודה שאינה מכבדת את חוקי המדינה, ולגייס את הציבור הישראלי כולו לתמוך באזרחיות והאזרחים הערבים בדרישתם הצודקת לחיים שפויים ובטוחים.

הקמפיין כולל ארבעה סרטונים שמתייחסים לשאלות שנשמעות בציבור היהודי – חלקן תמימות, חלקן אפילו גזעניות – ומנסה לתת להן תשובה קוהרנטית ואותנטית שמציעה אלטרנטיבה לשיח המאשים הקיים. זאת באמצעות שורת מומחיות.ים, נשות ואנשי ציבור, חוקרות.ים ופעילות ופעילים ערבים ויהודים.

הקמפיין מתמקד בארבע סוגיות עיקריות:

  1. מבט שמשקיף על ההתפתחויות בתוך החברה הערבית ומחוצה לה לאורך השנים ומנסה להסביר איך הגענו למצב הנוכחי.
  2. תפקיד ותפקוד המשטרה וסוגיית האמון הנעדר בינה לבין החברה הערבית.
  3. סוגיית הצעירים חסרי המעש, שנושאת עמה פוטנציאל נפיץ ביותר.
  4. כלכלת הפשיעה וכניסתם של ארגוני הפשע לחלל שהותירה המדינה באמצעות הזנחה מתמשכת של החברה הערבית.

לקריאה נוספת: